Bedrijven en organisaties realiseren zich meer en meer dat hun social media effort ook moet renderen, of tenminste meetbaar moet bijdragen aan een positief bedrijfsresultaat.
Met als gevolg dat de sociale mediakanalen dan ook steeds meer veranderen van een kanaal om mensen te inspireren of een community op te bouwen, naar een goede conversie tool. En met goede reden…
Je ziet hierin een duidelijke verschuiving van het aantal likes en reacties naar bereik en verkeer -en niet onbelangrijk- meer focus op betere sales en winstresultaten. Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat meer dan 80% van de marketeers hier in 2023 aandacht en budget voor wilt vrijmaken. Content wordt ook in de strategie van marketeers ‘likeable’ en de web care wordt volwassen. Een analyse van bedrijven die hierin afgelopen jaar succesvol zijn geweest, laat overtuigend zien dat men nu kiest voor kwalitatieve content, in plaats van kwantitatieve. En da’s goed nieuws, met name voor de ontvangers van deze content..:-)
Waar voorheen dus de ’socials’ meestentijds werden gebruikt om relaties mee te bouwen en fans te creëren op basis van organisch bereik, is dat anno nu wel even wat anders. De ’socials’ zijn inmiddels volwassen bereikmedia geworden, waar met gerichte targeting -zeer- overtuigende resultaten worden geboekt. Social media verwerven zo een steeds belangrijkere rol als communicatiekanaal in alle fases van de marketing funnel en customer journey, waarbij ’reach’ en bereikfrequentie cruciaal zijn. Bedrijven kijken dus (terecht) steeds kritischer naar de performance van hun social media als volwassen marketingkanaal. Het rendement van deze sociale media blijkt echter wat lastig te meten. 44 procent van de respondenten van een recent Nederlands onderzoek (N=1.500+) zegt dat ze het rendement hiervan niet precies kunnen inschatten. Slechts 20 procent kan het rendement wèl kwantificeren. In deze blog daarom een samenvatting van de belangrijkste bevindingen.
METEN IS WETEN
Zoals gezegd hebben de meeste marketeers geen of nauwelijks zicht op de ROI van hun social media effort. Dat is op zich niet zo heel vreemd, want de meesten van hen hebben vaak ook geen plausibele strategie met betrekking tot hun ’socials’. Wat ze daar mee willen bereiken en hoe dit op enige wijze zou moeten bijdragen aan het bedrijfsresultaat. Kort en goed kun je dus om te beginnen maar beter werken met een taakstellend budget en doelstellingen, tijdstoewijzing op de werkzaamheden en één of hooguit twee kanalen inschakelen. En natuurlijk openstaan voor een leercurve, want ik beloof je.., die ga je krijgen.
PUBLICEREN.., MAAR WAT!?
Op nummer 2 van de social media uitdagingen blijft ook dit keer weer de ’Challenge’ van het maken. Goede content maken -en bedenken- blijkt een vak op zich..:-) Iedereen ervaart daarin gezonde twijfel op kwaliteit, juiste keuze van onderwerp en hoe krijgen we de purpose / waarden van ons bedrijf / organisatie hierin vertaald. Dat neemt echter niet weg, dat gezien de impact die +++ goede content maakt, het verstandig is om op zoek te gaan naar een goede (interne) content marketeer / creator. Die zijn schaars. Tenminste, als je écht een goeie wilt hebben (en houden). Dat betekent inhuren óf tijd vrij maken om een jonge ’Digital Nomad’ intern in te werken. Quote me: dat loont!
STRATEGIE.., HOEZO!?
Tsja, marketeers en strategie… Of ze gaan He-le-maal los hierin, óf je hoort de meest gehanteerde: ’Past-dit-wel-binnen-de-scope-van-onze-huidige-communicatie opdracht!?’. Een fraaie manier om te zeggen dat je hier geen enkele fiducie in hebt, of -en da‘s nog wat erger- geen geloof in de impact van een goede en consistente social media strategie. Houd je strategie om te beginnen simpel en vooral meetbaar. Zoek daarin naar een logische link die je product of dienst ’social wise’ kan maken met één van jouw bedrijfsdoelstellingen. Zo brachten we voor BAM Wonen, SieMatic en Eigenhuis Keukens nieuwe bewoners van SteigerEiland bijéén door een social campagne, die resulteerde in ’CookUps’ waar nieuwe bewoners al kokend met elkaar konden kennis konden maken in de keuken van hun keuze.
MAAR WAT DAN WEL!?
Heel eerlijk..! Er is geen ’short cut’ op de socials. Of je doet ’t (en goed). Of je doet ’t niet. Maar wat je ook doet: doe ’t met een plan en met voldoende tijd + wat budget. Volgens het laatste onderzoek spenderen CMO’s gemiddeld zo’n 12% van hun marketingbudget aan hun socials. De meesten van hen denken dit jaar dit budget tenminste te verhogen naar 20%! En da’s écht niet voor niks…
Dus.., of je nu een start-up, scale-up of grown-up bent, in iedere fase kun je de impact van de social media goed gebruiken om lekker te groeien in reputatie, sales of nieuwe klanten. De CommunicatieCombinatie biedt je hiervoor alle concrete knowhow + content creatie om jouw bedrijf of organisatie verder te brengen. Altijd. Wil jij ook lekker groeien!? Maak ’ns een afspraak voor een optimalisatiedate en wordt volgende keer ook hier vernoemd met 15% omzetstijging..:-)
Heb je vragen over dit artikel of wil je meer weten over communicatie optimalisatie!? mail Eric Zomer.
Leuk dat je interesse toont in de CommunicatieCombinatie!