Storytelling is de inspirerende communicatiemethodiek die al jaren mensen verbindt. Het creëert vertrouwen en verbondenheid bij potentiële klanten, medewerkers en stakeholders. Daarom ook wordt storytelling steeds vaker ingezet bij verandermanagement. Werken vanuit een sterk verander verhaal geeft namelijk een helder vertrekpunt aan iedere organisatieverandering.
Ondanks dat storytelling al een tijd succesvol wordt toegepast binnen verandertrajecten voor grote organisaties, wordt ze door middelgrote organisaties nauwelijks of helemaal niet toegepast. Vaak hebben medewerkers en stakeholders daarom geen duidelijk beeld waar de nieuw te vormen organisatie nu precies voor staat en wat hun rol daarin is. Wat hen ontbreekt is een gezamenlijk en gedragen toekomstbeeld…
Herken je het je het plaatje: de directie gaat meerdere keren met elkaar de hei op, maakt een plan, komt terug in de organisatie, houdt een praatje met een ingewikkelde PowerPoint en zegt dan: ‘en nu weer lekker aan de slag!’. Zo ‘overkomt’ verandering medewerkers en geven de noodzakelijke veranderingen onnodig veel weerstand, onrust en tijdverlies.
Dat betekent dat je naast een formele boodschap ook een verhaal nodig hebt, dat aansluit bij de wereld van jouw medewerkers. Waarom staan die elke ochtend op om naar hun werk te gaan? Bij die emoties moet je verhaal aansluiten als je wilt dat het ’klikt’.
Medewerkers alleen met sterke verhalen verbinden is onvoldoende. Hen eigenaarschap laten nemen in het hele veranderproces is eigenlijk dé belangrijkste factor voor een succesvolle transitie. Zo ontstaat er ruimte voor een lerende organisatie en daarmee een beter werkklimaat. De kracht van storytelling in deze verander vraagstukken is dat ze directies en verander teams helpt om de vaak complexe boodschappen, beter te structureren en ’over de bühne’ te krijgen. En -ook niet onbelangrijk- hen inhoudelijk ondersteunt om medewerkers en belangrijke stakeholders ’mee’ te krijgen.
In 8 stappen naar een nieuwe organisatie
Verhalen helpen medewerkers te motiveren om het avontuur van verandering aan te gaan. Een goed verhaal zorgt immers voor emotionele engagement. In de eerste drie stappen hiertoe staat de voorbereiding centraal, zoals het formuleren van het verander verhaal en het formeren van een sterk verander team. Stap vier, vijf en zes gaan om het betrekken en enthousiasmeren van medewerkers en teams in de organisatie bij het verander verhaal.
De laatste twee stappen zijn gericht op het verder verankeren van het verhaal in de organisatie, bijvoorbeeld door ook nieuwe medewerkers erin te trainen en de implementatie ervan in alle communicatiemiddelen.
Wat is het vertrekpunt van de verandering
1 – De context kaders van de verandering bepalen;
2 – De urgentie van de verandering duidelijk maken;
3 – Het verander verhaal verbeteren en afstemmen tot de essentie;
4 – Het verander verhaal vinden;
5 – Het verander verhaal structureren;
6 – Flexibele verander teams samenstellen en begeleiden;
7 – Implementatie verander verhaal in de organisatie + communicatie;
8 – Interne- en externe uitrol van de nieuwe propositie.
Ben jij net als Nationaal Psychotrauma Centrum, Amazona Ecoverf, Landschap Erfgoed Utrecht, Nationaal MS Fonds en Uitgeverij Kenteq al een tijdje op zoek naar ’Het Goede Verhaal’!? Ontdek dan in enkele ’hands-on’ merk essentie sessies welke merkidentiteit, (verander)verhaal of markt propositie, het beste bij jouw onderneming of organisatie past.
Nu al interesse.., maak een afspraak met mij voor een optimalisatie date!
Leuk dat je interesse toont in de CommunicatieCombinatie!